Как да спестяваме време, място и усилия в кухнята

134505_172414659465328_7836141_o

В момента пека соленки, приготвям малки португалски сладкишчета, на котлона в едната тенджера къкри зеленчуково къри, а в другата се вари полента. Много често ми се случва да готвя повече от едно нещо наведнъж и обичайно резултаът след това е огромна купчина мръсни съдове, хаос от опаковки и наръсено брашно по пода. И вместо човек да седне и да се наслади на приготвените ястия, трябва да се захване с чистене и миене… или да остави купчината и да й обърне внимание няколко часа по-късно, когато нещата са се втвърдили непоносимо и всичко отнема двойно повече време. Познато, нали?

Кухнята ми е малка, нямам миялна машина, както и много пространство за събиране на големи количества чинии и купи. Последното всъщност не го и искам, защото не виждам голям смисъл от него, в крайна сметка двама души не се нуждаят от особено много посуда. Виж, на повече работно пространство бих се зарадвала, но и на това съм доволна, а и напоследък успявам да се организирам доста по-добре, така че хаосът накрая е минимален. Възможно е! Не само в малки, но и в големи кухни.

Ето и някои от триковете, които ми помагат да държа готаврските вълнения под контрол:

1. Предварително подготовка. Приготвям си предварително всички продукти, които ще са ми нужни, както и бъркалки, ренде, мерителна чаша, везна. След като приключа с пакета с брашното, захарта или ориза, ги прибирам веднага в шкафа, както и връщам всяка използвана подправка на мястото й, вместо да я оставям на кухненския плот.

2. Голямата дъска за рязане. Голямата дъска за рязане е изключително удобно нещо, което може да побере няколко вида нарязани зеленчуци, без да се налага използването на панички или чинийки, в които да се слагат, докато им дойде реда за сготвяне.

3. Силиконовото килимче. Почиства се много по-лесно от кухненския плот, използвам го за месене на тесто или просто подложка под купите, когато искам да спестя време от дълго търкане. Измива се много бързо и нищо не залепва върху него.

4. Нож. Инвестицията в хубав нож ще ви се изплати през времето. С моя мога да режа абсолютно всичко – от месо, през зеленчуци, плодове и ядки, до тесто. Това спестява място, тъй като нямам нужда от други ножове, а и повишава качеството на храната, тъй като не се затъпява и винаги е остър, сътветно дава възможност за повече прецизност. Моят е изцяло керамичен, марка Kyocera и ми е подарък от брат ми 🙂 .

5.Боклукът! Впечатляващо е просто как за съвсем кратко време на кухненския плот могат да се съберат огромно количество боклуци – обелки от плодове и зеленчуци, опаковки и т.н. За да избегна този момент, държа контейнер/малко кошче/купа/дълбок съд, в който ги събирам. В моя случай имам два отделни, тъй като в Германия боклукът се събира разделно – един за био отпадъци и един за пластмасови опаковки. Найлонови торбички, закчени наблизо, също вършат работа, но ако мислим за природата, бихме ги ограничили. Когато приключа с готвенето, просто изпразвам “подвижните кошчета” в по-големите. 

Между другото, знаете ли, че от обелките на зеленчуците се приготвя чудесен зеленчуков бульон, който след това може да се използва за супи и ястия, вместо вода. Най-хубаво се получава от обелки от лук, моркови, тиквички, тиква, ряпа, картофи, остатъци от пресни подправки. Разбира се те трябва да са хубаво измити преди това.

6. Битката с мръсните чинии. Това ми е любимата хритринка – да измивам всяко съдче или прибор, които използвам, в процеса на самото готвене. Например – замесвате тесто за соленки, приключвате с купата, в която сте го забъркали и вилицата, използвана за разбъркване на яйцето вече не ви трябва – вместо просто да ги оставя в края на плота, ги измивам за половин минута. Ако имате миялна машина е още по-лесно – само се изплакват и се прибират в нея. След като ги измия, не ги трупам и чакам да изсъхнат, а ги подсушавам с кърпа и ги прибирам по местата им. Тавите измивам накрая, като ги слагам в мивката, поръсвам ги със сода за хляб и малко препарат, след което напълвам мивката догоре и ги оставям да се накиснат за 15 мин. След това се почистват изключително лесно.

7. Магията на дъската за гладене. Ако мястото ви не достига, дъската за гладене се превръща в чудесна подвижна маса, върху която могат да се слагат по време на готвенето купи, тави, забъркани кремове, които се охлаждат и т.н. Преди това я покривам със стара покривка, за да не се цапа.

А какви са вашите полезни трикове и идеи за спестяване на време и усилия в кухнята? 

You may also like...