“Малка книжка за Коледа” от моята кухня

През последните седмици сънят не ни достигаше особено. По подовете хрускаха ядки, оставаха брашнени стъпки и шоколадови отпечатъци. Въздухът не просто ухаеше, а беше напълно заменен от дъха на канела, джинджифил, анасон, карамфил, препечени кедрови ядки, прясно изпечен хляб, счукан чесън и греяно вино.

И ето сега, само два месеца след като идеята за тази “Малка книжка за Коледа” ни хрумна, тя вече е факт и от днес може да се намери в книжарниците 😀 . Все още ми е трудно да асимилирам как и колко бързо се случиха нещата, как идеята се променяше и оживяваше под ръцете ни, превръщайки се в тази малка красавица. Всички снимки в книгата, както и дизайнът, са направени от Димитър, а рецептите са мои. Издават ни “Ентусиаст”, на които съм почитател още от създаването им, заради любимите ми книги на Роалд Дал, на които дават път у нас.

Всяка година ми се струва ужасно несправедливо, че Коледа продължава само един ден. Затова у дома тя започва в началото на декември, а ако сме особено нетърпеливи – дори и в края на ноември. Промъква се с нови формички за бисквити, празнична украса и снежен дъх от настъргана портокалова кора. И винаги ми се иска да изпека колкото се може повече лакомства, за колкото се може повече хора. Този път решихме да разширим кръга и така се роди идеята за една “Малка книжка за Коледа”, която да е хрупкава, празнична и много ароматна.

В себе си включва 17 рецепти, като 12 от тях са на сладкиши, а 5 на ястия за Бъдни вечер. Повечето са изпитани и любими у дома, а останалите се случиха, докато си мечтаех за крамалена захар и кардамон. Харесвам рецепти, които всеки може да си направи лесно сам и които, в повечето случаи, не изискват специални умения или трудно откриваеми съставки. Харесвам рецепти, които предизвикват любопитството на вкуса и ме карат да се усмихвам от изненада след първата хапка.

И най-вече обичам храната за Коледа да бъде като мека пухена завивка за небцето. Затова събрах точно тези рецепти на едно място.

Сред тях са любимите ми захаросани корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, бисквитите с меласа и черен пипер, които сгряват отвътре, шотландските маслени сладки – мек облак върху езика и коледният кейк – сочен и опиянен от ром, веднага след изваждането му от фурната. Там са и хрупкавите кюфтенца от леща и моркови, които приготвям всяка година за трапезата на Бъдни вечер, както и любимата ми содена питка с дъх на земя и притихващ огън.

Книжката можете да намерите в онлайн книжарниците, както и на щанда на изд. “Ентусиаст” на Панаира на книгата в НДК (номер 313, на трети етаж) от днес до 9-ти декември, а цената й е 8.99 лв.

Надявам се, че докато опитвате някоя от рецептите ми, ще се забавлявате поне наполовина толкова, колкото аз, когато ги приготвях . Защото най-добрата подправка на всяко ястие е удоволствието и доброто настроение, нали? 🙂

You may also like...