Домашен течен шоколад с вкус на детство

Тази статия е публикувана на www.dnevnik.bg

Домашният течен шоколад ухае на детство. На онези следобеди, в които мама или баба забъркват няколко простички съставки, докато се получи гъсто и невероятно удоволствие. След час в хладилника се превръща в нежен, стегнат мус, който гали небцето, а децата обикалят около него в очакване да разчупят коричката му с лъжица и да вкусят първата хапка.

Домашният течен шоколад има вкус на спомени, а за днешните малчугани е не по-малко привлекателно лакомство. Кой би отказал всъщност купичка от него независимо от възрастта си? В магазините вече се предлагат много и различни видове, кои от кои по-вкусни, но пък в домашното му приготвяне има сладостна магия, която заслужава да се случва поне от време на време.

А най-голямото му очарование е, че децата не се нуждаят от специални умения, за да го забъркат сами. Родителите могат да подберат хубави продукти – качествено масло, натурално какао с плътен аромат, светла кафява захар вместо бяла и пълномаслено прясно мляко вместо вода (както се правеше едно време), и всички заедно да приготвят домашен течен шоколад в неделния летен следобед.

За онези, на които им допадат различни аромати, ванилията или ромовата есенция се съчетават чудесно с пухкавия крем, а сервиран със запечени ядки или пресни плодове, се превръща в изискан десерт. Ядките може да се карамелизират, плодовете могат да се “задушат”, докато се получи гъст и ароматен сос.

На децата би им било най-забавно, ако участват активно във всяка стъпка от забъркването, щастливи от възможността, че могат да облизват бъркалките и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета. А след време, защо не, и да изненадват родителите с изцяло самостоятелно приготвен шоколадов крем.


За направата на четири порции са нужни: 250 мл. прясно мляко, 150 г светла кафява захар, 130 г масло, 270 г сухо мляко, 4 – 5 с.л. какао, есенция по избор – ванилия, ромова, портокалова и т.н.

Маслото се нарязва на парченца. Млякото се изсипва в дълбока тенджера и се загрява на котлона. Добавят се захарта и маслото и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира.

След като захарта се разтвори, млякото се сваля от котлона. В него се изсипва какаото и се разбива с миксер, а сухото мляко се добавя на няколко части, като не спира да се бърка с миксера – може да се направи и на ръка, но има опасност да се получат бучки и топченца. Тук е моментът да се добави и есенция на вкус.

Разбива се, докато се получи гладък, гъст и пухкав течен шоколад, който се разсипва в купички и се оставя да се охлади на стайна температура. Може да се консумира директно така или да се прибере за час в хладилника.

Снимки: Димитър Катерински

You may also like...