Канелена елха

Първото нещо, за което се сещам, когато чуя “Швеция” са канелени рулца. Прозаична съм, знам, дълбоко обвързана с храната като матеафора, идея, мирис, вкус и вдъхновение, но какво да се прави :lol:.

След това идва мисълта за Карлсон и онези негови “безсрамно вкусни кифлички”, подир нея се нарежда една снежна утрин в Малмю, когато замръзналите ни носове се сгряха в единственото отворено кафене на главната улица и за моя радост срещнах небцето си с оригинални шведски канелени рулца.

 Накрая ми замирисва на сняг и на гъделичкаща пара от черно кафе.

Всички тези неща се връзват идеално с една канелена елха, която разнообрази тазгодишното печене на сладки. За радост на нетърпеливите, тя трябва да се изяде за ден-два, тъй като със стоенето изсъхва, но пък най-вкусна е малко след изваждане от фурната, когато разтопеното от сладост и благодат масло попива в рулцата, запечатвайки неустоимия празничен аромат по стените им.

Канелена елха

за тестото:

  • 120 мл. хладко прясно мляко + 1 ч.л. захар
  • 3 с.л. захар
  • 1 яйце размер М
  • 30 г меко масло
  • 1 пак. суха мая
  • 300 г брашно
за канелената плънка:
  • 50 г масло
  • 3-4 с.л. захар
  • 2 ч.л. канела

Маята се разтваря в хладкото прясно мляко с 1 ч.л. захар, разбърква се и се оставя на топло да “шупне” за около 10 мин. Маслото, яйцето и захарта се разбиват с вилица, докато се получи еднородна смес. Към тях се добавя брашното и накрая млякото с маята.

Омесва се еластично тесто, което се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си – около 1 час.

През това време маслото за плънката се разтапя и се разбърква със захарта и канелата. Оставя се леко да се охлади.

Втасалото тесто се разточва на тънък правоъгълник, намазва се с плънката (оставете част от нея за покриване на елхичката) и се завива на стегнато руло. Рулото се разрязва внимателно на 16 парченца.

В голяма тава, застлана с хартия за печене, се “построява” елхичката от 5 реда – пърият е с 5 рулца, вторият с 4, третият с 3, четвъртият с 2 и последният с 1. От останалото едно неизползвано рулце се прави пънче, както се вижда на снимката. Готовата елхичка се намазва отгоре с останалата канелена плънка и се пече на 180 градуса докато при проверка с клечка в тестото тя излезе суха.

След като се охлади напълно сладкишът може да се украси – аз използвах разтопен бял шоколад за “гирлянди” и захаросани черешки, но и сама по себе си е прекрасна без каквито и да било добавки.

Снимки: Димитър Катерински

You may also like...