Анасонови дукати

Любовта ми към анасона датира едва от скоро. Или по-точно казано към малките му семенца, които имат фин и лек аромат, за разлика от натрапчивата сила на звездовидния. Той пък е много красив за Коледна украса и може да участва във всякакви декоративни композиции.

Дори само щипка ситно смлян анасон превръща и най-обикновения сладкиш в незабравим вкус. В него има нещо толкова екзотично и носталгично, че дори и да не ви допада много аромата му, трябва да опитате поне веднъж да го включите в някое ястие.

Рецептата за тези анасонови дукати видях още миналата година, но пренебрежително отхвърлих, за да се върна с радост към идеята им за тази Коледа. Резултатът не допадна на Димитър, обявявайки ми, че свързва миризмата им с мастика или узо, но така пък останаха повече за мен :lol:. Всъщност, за да не ги излапам за ден, се наложи да ги подаря много скорострелно на жертвоготовна приятелка, която да ги разпредели равномерно в семейството си.

Сладките са крехки и пръхкави и се разпадат тихо при всяка хапка. В началото се усеща само вкуса на маслото и захарта в идеална, но прозаична симфония. Малко преди преглъщане обаче тихо се появява анасонът, надига се като вълна и залива всички сетива, изпълвайки устата със спомени за вълшебни истории и мечти за екзотични пътувания.

Тези анасонови дукати разказват различна приказка на всеки, който ги опита, превръщайки се в интересно бижу за душата по коледно време.

Маслени сладки с анасон (“Анасонови дукати”)

Източник: http://thorsten-food-photography.blogspot.com

За 35 сладки:

  • 1 с.л. анасон на прах
  • 125 г меко масло
  • 2 ч.л. ванилена захар
  • 125 г захар
  • щипка сол
  • 5 жълтъка
  • 250 г брашно
  • 1 звездичка анасон
За овалване:
  • 6 с.л. захар
  • 1 настъргана на ситно реде звездичка анасон (аз настъргах половината)

Маслото, анасона, захарта, ванилената захар и солта се разбиват с миксер. Добавя се един жълтък и се разбърква за кратко, добавя се втори и отново се бърка и така, докато свършат жълтъците.

Добавя се брашното и се омесва меко тесто за кратко – няма нужда от дълго месене, само колкото да се събере на хомогенна топка. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.

От охладената смес се късат малки парченца и се оформят топченца (по-малки от орех), които се нареждат в застлана с хартия за печене тава, на разстояние едно от друго. Взема се звездичката анасон и се притиска върху всяка сладка, за да остави красив отпечатък.

Оставят се отново за 30 мин. в хладилника или на студено място. След това се пекат на 200 градуса за 10 – 12 мин. или до лек златис тен. Изваждат се, изчаква се няколко минути да се стегнат и охладят и след това се овалват в 6 с.л. лъжици захар, смесени с настъргания анасон.

Съхраняват се в добре затворена кутия, на хладно място и могат да се направят до три седмици преди коледа.

Снимки: Димитър Катерински

You may also like...