Немски ръжен хляб

Честита баба Марта! Да сте румени и засмени, весели и здрави 🙂 .

Много харесвам този празник, защото носи в себе си дълбока, природна радост и чиста надежда за по-добри дни на прага на пролетта. Някак след 1 март започвам да се прощавам със зимата, която тази година май се застоя прекалено дълго. Днес през прозореца се чува чуруликане на птички, слънцето ме напича, докато пиша и хората, които минават по улицата долу, са захврълили тежките балтони. И макар топлината да е измамна, вече ми се иска да махна шапката и шала и да си изпия кафето в парка.

Но все пак ще изчакам да изкарат шезлонгите, които са идеални за припичане и четене на книги в безкрайните следобеди, а докато чакам изпекох хляб. Немски, ръжен, уханен и тъмен, леко влажен и с тънка сладникава нотка, която само засилва ароматите на брашното.

Получава се малко хлебче, така че ако искате по-голямо количество – удвоете съставките и се заредете с търпение, защото втасва бавно. Но това чакане със сигурност си заслужава, защото после всяка филийка намазана с масло пее арии за простичката радост да си здрав, румен и с къшей хляб в ръка 😉 .

Немски ръжен хляб

300 гр. ръжено брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно
250 мл. хладка вода
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна
2 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. мед

Двата вида брашно се смесват в дълбока купа, към тях се добавя сухата мая и солта, обърква се хубаво с лъжица. Добавят се меда и зехтина и постепенно хладката вода, като се обърква внимателно и се замесва сравнително твърдо, жилаво тесто, което не трябва да лепне.

Върху набрашнен плот тестото се премесва за 5-10 мин. и след това се оставя да втаса за около час. Не се надува кой-знае колко, така че не очаквайте да удвои обема си.

След като е втасало веднъж му се придава формата на тухла и се слага в намазнена кексова форма, като се оставя да втаса още около 30 мин. Аз го сложих в пусната преди това на 50 градуса и изключена фурна, която беше леко загряла – така се наду още малко. Преди печене се намазва с малко зехтин отгоре и може да се поръси с овесени ядки.

Хлябът се пече около часна 170 градуса, като периодично се проверява с клечка за зъби – не трябва да е влажен в средата. След като е готов се изважда от формата, напръсква се с вода и се завива с кърпа, за да се “задуши” и да му омекне кората.

Издържа поне седмица и колкото повече стои, толкова по-вкусен става 🙂 .

 

You may also like...