палачинки, палачинки в неделя

Днес е петък, а тези палачинки послушно си чакат реда от миналата неделя. Но ето – тя отново предстои, и отново е време за бавна, гореща закуска, за мед, който се разтапя по повърхността им и за изцапани носове от пяната на капучиното.

Най-вероятно съм окончателно деформирана от сериали, романтични комедии, реклами и френски драми, в които неделната утрин неизменно започва с палачинки – американски или фламбирани, тънки и прозирни като дантела, с шоколад, с банани, със сметана, с ягодово сладко или сладолед. Именно тази идилия винаги ме вдъхновява за пълноценна почивка и вкусова наслада, която нашепва “хайде, още една само, само още едничка!” и те изкушава с мекотата на ароматите си.

Преди ставах рано в неделя, връзвах си кърпа на косата и правех индустриално количество палачинки, което така и никога не стигаше, особено, ако искахме да има и за вечеря 😀 . Сега съм по-мързелива и затова се събудих в неделя към обед, но пък така закуската продължи докото се стъмни…

Искаше ми се да направя малки палачинки, които да не се навиват, да не са много дебели, но все пак пухкави и понеже Д. ги харесва най-много с шоколад – в сместта сложих и шоколадови парченца, които при печенето леко се разтапят. Резултатът беше добър, вкусен и бърз, палачинките наредени на купчинка една върху друга, а между всяка – тънък слой мед.

И после само нечленоразделни звуци на доволство.

Мини палачинки с шоколадови парченца

2 яйца
2 с.л. захар
1 с.л. разтопено масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
100 гр. шоколадов чипс или шоколад начупен на малки парченца

Яйцата, захарта, маслото и прясното мляко се разбиват с миксер на хомогенна смес. Постепенно се добавя брашното с бакпулвера, солта и ванилията и се бърка с миксера, докато се получи гъсто и по-рядко от кексово тесто. Оставя се да почине за 5 мин. Шоколадовите парченца се добавят накрая и се разбъркват с лъжица.

Палачинките се пекат в добре загрят тиган, намазан съвсем леко с масло – само преди първите. От сместта на разстояние една от друга се сипва по 1 с. л. (да има в нея и от шоколадовте парченца) и се оформят малки кръгли палачинки. Всяка се обръща, когато краищата се зачервят и се пече и от другата страна.След като палачинките се махнат от котлона се намазват, още топли, с бучка масло.

Сервират се с любимо сладко, мед, сладолед или още шоколад и се разделят братски с любимото другарче. Хубава и пълноценна почивка ви пожелавам!

You may also like...