На гости на LaMartinia и Ротенбургски снежни топки

Тази рецепта си бях скрила в очакване на днешния ден, защото с нея и с разходката в един приказно красив немски град имам удоволствието да гостувам виртуално в уютния и стилен блог на Мария – LaMartinia.
Историята на тези сладки и на едно красиво пътешествие в снимки може да разгледате при нея, а ето и какво ви трябва, за да си направите прочутите Ротенбургски снежни топки. Благодаря ти отново Мария, за изненадващата и така приятна покана! 🙂

Снежни топки
(Schneeballen)

1 ч.ч. пресято брашно
3 с.л. захар
3 с.л. меко масло
2 жълтъка
1 ч.л. ром
2 с.л. бяло вино (може да се замени с прясно мялко)

Към пресятото брашно се добавят захарта, жълтъците, мекото масло и ромът. Започва да се меси – в началото тестото е много ронливо, но постепенно се оформя. Бялото вино (или млякото) се добавя лъжица по лъжица, може да е нужно още малко или само една да е достатъчна – зависи от големината на жълтъците. Трябва да се получи меко тесто, което се меси 10 мин. докато стане гладко като кадифе. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.

След като се е охладило от тестото се откъсват топчета с големината орех. Всяко се разточва на тънко кръгче и с къдраво ножче се нарязва на лентички, като не се стига до края на кръгчето, за да останат свързани. Лентичките внимателно се повдигат, може леко да се преплетата, като се внимава да не се разкъсат и се оформят на малка топка с движенията, с които правим снежни топки.

Сладките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат на 180 градуса, докато леко се зачервят. Когато са готови се изваждат и се оставят да изстинат добре. След това всяка се наръсва с пудра захар, примесена с канела или се залива с разтопен шоколад.

От това количество продукти се получават малко сладки – между 8 и 10, затова спокойно може да се удвои. Да ви е сладко и пътешественическо! 🙂

You may also like...