портокал и канела на тавана

Никога не е прекалено рано за коледна украса, казвам аз 🙂 . Миналата година нямах кой знае какво празнично настроение, може би затова сега ме хвана още през октомври. Едвам изчаках да стане 1 декември, за да украся вкъщи. И днес вече ухае чудесно на портокал и канела, които висят от тавана 😀 .

Приготвила съм си дълъг списък с коледни сладкиши, които да изпека през този месец – някои от тях изпробвани вече, но други са съвсем нови. Очакват ме немски плодов хляб, лебкухен, чешки пернички и едни много специални мъфини.

От няколко дни не е спирало да вали сняг и преспите сякаш заплашват да минат през прозореца. Върху натрупалите снежинки на перваза кацна дори една шейна 🙂 .

Свещите на масата чакат да ги палим всяка вечер:

Цяла сутрин низах сушени портокали и връзвах канела, сега висулките тихо се поклащат от тавана и дръжките на шкафа:

Много обичам коледни венци, ухаят ми на смола и зима, тази година взех без украса и му сложих съвсем малко, отново портокалова 🙂 .

Няма да пропусна и една кратичка рецепта – като начало на грандиозните ми готварски планове за следващите дни. Забърках си коледна захар, която да използвам за бисквитите и сладкишите, но идеално пасва и на капучино с много пяна или горещ шоколад.

кафява захар

канела на прах

счукан карамфил

счукан кардамон

настъргано индийско орехче

джинджифил на прах

сушени портокалови корички

Пропорциите са на око – към 200 гр. кафява захар добавях от подправките и обърквах, докато ми хареса аромата – кардамона и индийското орехче са доста силни, така че от тях по мъничко. Накрая сложих и портокаловите корички, сипах в бурканче и затворих плътно. До утре захарта ще е поела всички аромати и ще е готова да си търси добра компания 🙂 .

You may also like...