Дюли и карамел

Едно време баба държеше дюли на перваза и вечер като си лягах ми миришеше на хлад и есен. Сложих си и аз тази година и макар да не е съвсем същото, са в чудесен унисон с вятъра, дъжда и замръзналия ми нос.

Постояха на прозореца, изпекох няколко с мед и орехи, хрупах сурови и накрая реших да забъркам последните две на мъфини. Така се рзвихриха тия ми ти дюли, в съчетание с кафява захар, ванилия и карамел, че направо дъхът ти спира от  аромат и сладост.

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
сок от половин портокал
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 голяма дюла или две по-малки
3 с.л. кафява зах
ар

Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се  миксера, докато стане гъста хомогенна смес. Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.

След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от разстопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава, което не би харесало на всеки и спокойно може да се пропусне.

You may also like...