Аз протестирам! Срещу какво?!?

Днес имах доброто желание да стигна до протеста, за да видя с очите си както се казва. Но за съжаление отново успях да се пребия (подхлъзнах се още на стълбите пред входа) и пак съм с навехнат глезен. Както и да е, за друго ми е мисълта. Докато гледах/четох коментари, кадри и разкази за протеста, не можах да не си задам няколко въпроса:

1. Интересно ми е за какво протестираха всички тези хора. Да, ясно ми е, че искат смяна на правителството. Въпросът ми е дали, когато дойдат избори, те ще отидат да гласуват и дали после ще са доволни от избора си? А имаме ли адекватен и по-добър избор? Исканията винаги са за смяна, само дето никой не знае с какво.

2. Студентите искат смяна на правителството, заради смъртта на свой колега. Правителството ли е виновно, че студентите ходят по дискотеки, пият и се бият. Дискотеки и барове там има, защото съществува търсене. Не ме разбирайте погрешно, изобщо не омаловажавам смъртта на един човек. Напротив. Но, ако се смени правителството, с насилие например – ще изчезнат ли дискотеките от Студентски град? И младите хора, такива каквито са, онази част от тях, която се напива и млати като за последно, няма ли да се премести… хм, в центъра? Боеве и насилие там се случват всяка вечер. И то не от вчера. Защо тези хора, които днес бяха пред парламента, не пропуснаха студенсткия си празник? Защо не бойкотират баровете, като не ги посещават? Аз съм практична личност, струва ми се химерно да обвиняваш за всичко правителството си или Господ.

3. Изумиха ме хора, които твърдяха, че те няма да спазват законите в България. След подобни реплики, никак не се изненадвам, че изобразяват нашата малка страна като компилация от тоалетни клекала, мда.

4. В репортажите имаше много реплики как “нашите деца, бъдещето на България, са бити най-безцеремонно”. Съжалявам, но не мога да нарека деца тези гаменчета на по 15 – 16 години, които псуват, нападат и млатят. Защо тези деца не са на училище, не си пишат домашните или не се занимават с разумна дейност? Против насилието съм, всеки познаващ ме ще го потвърди, но ако моето дете се държеше така, аз лично щях да му тегля як пердах.

5. Наркодилъри платили на младежите да прецакат протеста. WTF?!?

6. Защо постоянно чувам реплики как “полицаите изпълняват нарежданията на властта”. Едва ли някой ще се изненада, че на полицията точно това и е работата, съжалявам. Да брани властта и да следи за спазването на закони. Точно тези хора, които днес и хиляди други пъти са били там, с щитове и палки имат за задача да пазят. Да, изненадващо, символите на държавата. И това, че ги бият горките български деца, е отново тяхна вина. И ако някой от тези полицаи е ваш баща, брат, съпруг, ще ви бъде ли хубаво, ако по него хвърлят пиратки? Целят го с прашки? Говоря за частния случай, не за всички други, в които полицията е показвала различно лице.

7. И не на последно място, журналистите, които или винаги са против правителството, или винаги са на негова страна. Един водещ попита нагло полицай, защо след като има подаден сигнал за бомба, протестът е прекратен. Дали щеше да е по-щастлив, ако наистина имаше бомба, тя беше избухнала, а полицаите не бяха повярвали на сигнала?!?

От опит знам, че едно е да си бил на място, друго е да си го гледал по телевизора. Затова и коментирам само видяното на екрана. Успях да си намеря и някаква утеха от цялото безумие. Винаги е по-добре да има поне някакви протести, било те и неориентирани, отколкото никакви.

За Бога, брята, бъдете обективни!

You may also like...