Това никога не се е случвало!

Тази сутрин в Блогосфера-та няма почти нищо за вчерашния протест. Повечето медии мълчат. Хората мълчат. Къде са тези, които преди седмица-две с пяна на устата защитаваха “някаква” кауза? Да, вече стана някаква кауза, мина модата, нищо ново – малко задръстено движение, малко арестувани, какво толкова? Вече не е интересно, актуално, важно, не генерира трафик, не увеличава рейтинг..

Това никога не се е случвало! Да, почти всички да мълчат, като овце. И да, сякаш този протест никога не се е случвал. Толкова бързо ли се изтърка овчия бунт, дето накрая от него останаха малкото скандиращи като за последно? Бях на първия, както и на последния вчера. Бях и видях, неща, които не заслужават ничие мълчание: момиче съборено на земята, натискано, влачено като чувал, хвърлено като боклук в полицейски камион, момче арестувано, зщото протестира срещу действията им. Бях бутана, натискана, защото искам аз и ти, и той, и полицаите и политиците да имат вода, въздух, природа, дървета, защото искам за теб и мен, за децата ни да има от всичко това. Защото не искам бетон, не искам строители, които вдигат кули, унищожавайки всичко по пътя си – дървета, реки, планини, хора.

И така както всеки строи както, където и когато си поиска, защо трябва да е проблем, група хора да излязат да протестират, където пожелаят? И не ми говорете за разрешение и правилни начини, хич не ме интересува, онези с багерите имат ли разрешение? Но тях никой не ги спира, не ги бута, не ги арестува. Може хората да прекланят глави пред парите и властта, но природата не го прави – тя умира. И толкова. А както Пешото Таксито, Жоро Мулето и куп други бай ганьовци не ги е еня за другите, така и нас не е нужно да ни е еня, че сме били задръстили движението за час и половина. Друго си е цял ден. Друго си е цял живот бетон да ти задръства дробовете.

При положение, че един министър се прави, че всичко това не се е случвало, ако ще на челна стойка пред кабинета му да застанем и да му поискаме оставката, нищо няма да се промени. При положение, че цяла една държава се прави, че нищо не се е случвало….? Изтърка се идеята, изтърка се народът, изтъркаха му се подметките от мирно пресичане, а на полицаите им се изтърка възпитанието. На водещите коментатори им се изтъркаха буквите по клавиатурата, да изразяват подкрепата си.

Една кауаза става безсмислена, когато спре да й се дава гласност. Колкото повече се мълчи, толкова по-маловажни и смешни стават някакви си там “зелени” човечета.

Не мълчете! Защото утре-вдругиден, някой ще мълчи за вас. А от тишината по-страшно няма.

You may also like...